English čeština
Homepage » Tisk » rozhovory & články » Transcending The Mundane (USA) 10/2001

rozhovory & články

Transcending The Mundane (USA) 10/2001

 

Originál:
Transcending The Mundane No. 13 (2001) (JPEG file - 215 kB)

Preklad:

1. Tell me about the origins of Illegal Illusions, what did you want to accomplish when you started the band, etc.

Když budu mluvit sám za sebe , po oťukávání se v různých školních kapelách jsem si čich k "opravdovému" koncertnímu a klubovému hraní již na vysoké škole v grindcore kapele INCONCEIVABLE NOISE kde jsem hrnul baskytaru.Po útěku ze školy doma zakládám projekt BACTERIA ve kterém se objevuje již náš současný bubeník Michal.Sami dva jsme natočili demo a hned po té vznikají ILLEGAL ILLUSION.Píše se rok 1995a je únor .Začínají přicházet a odcházet muzikanti .Sestava se ustálila začátkem roku 1996 na celé tři roky a to do této sestavy Jiří Bialík (gyt.voc) Michal Sobotka (dr.)Aleš Hubáček (bg.) a Libor Šlachta (g).Tato sestava nahrála demo Thread(1996) a album SHY(1997).Na SHY Aleš Hubáček již jako "stálý host".Na přelomu roku 97/98 odchází Libor Šlachta a ILL ILL zůstávají ve třech bez druhé kytary.Tato "malá technicko/personální tragedie" překonána přijetím novějšího mohutnějšího zvuku kapely přidáním důrazu na rovnocennosti baskytary v celkovém (hlavně koncertním) soundu kapely.Chvíli na to přichází na baskytarový post Ivo Struž a až jeho příchodem se ILLEGAL ILLUSION ocitájí v nejsilnější sestavě!!! a to dodnes! To byla malinká personální historie no a čeho jsme chtěli docílit při založení ILLEGAL ILLUSION?Pravděpodobně "potichounku…. všem nakopat prdel"!

2. I know you have another previous release, can you tell me about it?

Prvním oficiálním počinem bylo devíti skladbové demo THREAD z roku 1996.Toto demo nám otevřelo cestu mimo náš region , do rokových clubu po celé republice a na největší rockové festivaly.Kritika hudebních časopisů a fanzinů nás obrovsky vynesla nahoru a podržela nás při vstupu na tuto rockovou klubovou scénu.Těch přirovnání co jsme si užili(!) a stejně nikdo nebyl schopen nás jednoznačně přirovnat , zařadit.Stali jsme se kapelou , která pravidelně hraje na striktně(!) hard core , grunge,pankových , doom/death,alternativních…a jiných akcích bez toho aby to někomu vadilo , právě díky své "nezařaditelnosti". ( vyprodan,reedice Thomas)

3. Your music is so different and original, it is impossible to compare it

Malinko jsem to načal to načal již v předchozí otázce.Musíme se v kontaktu se svým hudebním okolím neustále potýkat s touto otázkou.
Naše nezařaditelnost mě sere jen ve dvou věcech :
1.Kdykoliv se mně kdokoliv zeptá co hrajeme za styl- nejsem schopen mu odpovědět,prostě nejsem.
Dělám v kapele také mangement a vím jak obrovský je to problém to nějakému "Sinatrovi" ,který tě nikdy neslyšel vysvětlit po telefonu…a
2. Nikdo v naší malé zemi , ti nevydá kapelu , která nezpívá česky a která přesně nezapadá do tvého HC ,nebo popové , nebo punkového nebo těžkoprdelnatého edičního plánu.Většině z nich se třeba SHY líbí a vykládají ti jak to mají naposlouchané, ale že vydáním by si vyplašili své ortodoxní cílové skupiny , které jsou čím dál slabší úměrně naší ekonomické situaci v zemi….

Jinak nám dává tato izolovanost obrovskou svobodu neskutečně širokého záběru toho kde chceš hrát , většinou i s kým, a i toho koho chceš oslovit…bla ,bla, bla .

4. Tell me about your little fucking town.

Co bych ti tak mohl povědět o mém rodném "zkurveném malém městě"? O třech nefunkčních semaforech, o malé skoronefunkční fabrice .Že tě tyhle malý města změní tak , že tě vůbec nezmění?Asi bych ti nepověděl víc než Stephen King ve svých knihách .Malé města jsou prostě stejná jak v Americe tak u nás.Nebráním se tomu,aby ze mě byla cítit žášť k tomuto městu.Moje nenávist opravdově čistá a nekonečná.Ve všech promo-materiálech máme uvedeno: ILLEGAL ILLUSION Band From Fucking Little Town.Je to součást naší války s tímhle a (každým jiným malým)městem! z kterého by bylo nejjednoduchší utéct!
Tohle město leží v oblasti těžkého průmyslu a hnědouhelných pánví.V současnosti se uzavírají veškeré uhelné doly a většina továren pokud ještě existuje tak minimálně propuští .Je tu až 20% nezaměstnanost a rockové cluby zavírají jeden po druhém!Přesto v téhle , u nás těžké době pro rock, v době diskoték pro nezaměstnané horníky a house parties ví spousta mladých lidí co to je Helmet,Tori Amos,a že Smashing Pumpkins není kompot…….tohle je naše práce!!

5. . How have fans responded to this new album?

Uvedu to na pravou míru .Toto album vlastně není nové .Bylo natočeno již v říjnu 1997 !!Vydáno bylo v roce 1998 pouze na MC a na CD vyšlo až v roce 1999.Vše vlastním nákladem - hlavně proto to vše trvalo tak dlouho.Nic méně , ohlasy byly lepší a větší , protože jsme (v rámci vlastních sil) vydali oficiální nosič a podnikli několik menších tours abychom SHY podpořili,media si nás více začaly všímat proto si nás všimlo i více lidí a získali jsme mnohem více fanoušků než při vydání THREAD a získali jsme i věrné fans v Polsku , kde jsme v roce 98/99 hráli docela dost pravidelně! Reakce "skalních" fans ,kteří mají naposlouchaný THREAD a chodí na naše koncerty pravidelně ,byly stejně "barevné" jako kritika a SHY v hudebních časopisech !!! Jeden příklad za všechny:..dodnes se nám stává po koncertě přijdou lidé a popisují nám jak SHY naposlouchávali : nejdříve Waiting for the Symbol …."hmm pěkný " pak Xanthix …."kurva co to je!!" a tímhle způsobem se proposlochají do konce no a naposlouchají samozřejmě ty "pěknější"a pak se vrátí k těm které přeskočili a ty už je nepustí!! Pak jdou na koncert a tyto věci uslyší v syrovějším aranžmá , zalapají po dechu a jdou se s tebou bít o tvé/své písně….Je to velmi příjemné!!!!

6.Your lyrics are very original as well, tell me about your topics?

Přestože autorem veškerých textů jsem já , nemohu ti popsat stěžejní témata kterých se to týká. Jsou to pouze mé pohledy,pocity,představy,dojmy a asociace na širokou škálu zážitků , okolností , událostí a faktů týkajících se mého života a mého okolí.Nikomu nic nevnucuji,nepřikazuji a přestože jsou to témata velmi osobní až intimní je v nich dostatek prostoru na to aby se sněma ztotožnil vlastně kdokoliv.

7. It must be difficult for you guys to get mainstream attention because you are so different, what ways do you promote the band and get your name out there?

Je to opravdu těžké,když tě nepodporuje firma či agentura.Nic méně snažíme se spolupracovat s těmato agentůrama.Znám se osobně také s lidma z klíčových hudebních časopisů v naší zemi těch není moc(jsou čtyři).Známe se z koncertů a rockových festivalů a v rámci svých možností nám většinou vyjdou vstříc.Dále využíváme samizdatových tiskovin-fanzinů a undergroudové distribuce. Samozřejmě využíváme také fenoménu internetu a formátu MP3.Na našich oficiálních webových stránkách najdeš , kromě moře iformací,fotek,zajímavostí,podrobné historie , také album SHY celé zdarma ke stažení i s ukázkama ve formátu MP3.Poskytli jsme v rámci propagace toto album zdarma v tomto MP3 formátu různým free hudebním serverům u nás i v zahraničí.Nejviditelnější propagací jsou pro nás ,zatím,různé CD kompilace s rozličnýma kapelama.U nás doma to byla kompilace např .New Model Party II(My Tea,TREAD),Comp.Gravesite Prod.(Japan Brakfast,SHY)Inferno Vol.1(Xanthix,SHY),multikompilace - hudba,programy,atd.-časopisu Internetové Noviny(celých pět skladeb z alba SHY!!) a našeho promotera pro USA (Thomas M.Burke-Dark Tide Music Poduction and Distr.)by do 1-2 měsíců měly vyjí dvě skladby na kompilace časopisu Static zine(Drycleaners-THREAD,Xanthix-SHY).

8.Have you played any shows or tours?

Hrajeme pořád a neustále.Několik ucelenějších menších tours jsme jeli k SHY.Jak už jsem se zmínil tyto tours zasáhli i sousední zemi Polsko.Naše země je malá a klubů kde se dá hrát rocková muzika není mnoho,přesto hrajeme v průměru 2-4 koncerty měsíčně.

9. There seems to be a lot of bands coming out of the Czech Republic, how is the music scene there?

Naší domácí těžkoprdelnatou rockovou scénu skoro vůbec nesleduji - ona totiž zůstává již několik let neustále stejná.Většinou každý rok se nám povede zahrát aspoň na jednom z několika největších rockových festivalů v naší zemi , no a to máš možnost vidět tu naši "špičku".Je to samozřejmě otázka vkusu,no a můj (!) vkus je proti mé zvědavosti v alianci s mým žaludkem.Můj žaludek-cosi budeme povídat, ten se zdvihne vždy první a …………….sedím v autě směr "fucking little town"…Jsou samozřejmě vyjímky které si docela rád poslechnu a které již mimo jiné také bodovaly již ve světě , potažmo i ve Státech…(Insania,Krabathor,Iva Bitová….)

10. Have you had any label interest yet? What are your goals for this new album?

Zájem menších labelů jsme zaznamenali již při vydání dema THREAD.Po vydání alba SHY přišly i některé velmi zajímavé nabídky.Proč tedy ještě nemáme smlouvu ? Jednoduchá otázka: všechny do jednoho měli podmínku : nazpívat vše česky.Rozhodování bylo jednoduché a jednoznačné.Proto si teď mohu povídat s tebou, což je pro mě rozhodně zajímavější.Soustřeďujeme se proto na zahraniční labely a té doby než některý z těch zahraničních nabídne spolupráci , musíme si vystačit vlastním nákladem.Rozepisovat se o tom ,že to není žádná prdel snad nemusím. Tenhle směr jsme nastolili po vydání alba SHY se kterým jsme chtěli hlavně "zaujmout"-upozornit oficiálním nosičem .Netušili jsme , že s tak (pro nás) špatnou zvukovou kvalitou zvuku opravdu zaujmeme a získáme nové fanoušky z tak různých koutů země jako jsou Belgie,Polsko,Slovensko, USA(Arizona,Chikago,stát Washington…) je to pro nás obrovská pocta ,zadostiučinění ,příjemná satisfakce a zároveň motivace na další tisíc let dopředu!!

11. What are your interests outside of the music?

Teď budu mluvit za sebe.Již od doby , kdy jsem jako malilinký kluk začal vnímat svět, každé ráno každého dne , se probouzím a v hlavě mi hrají tuny melodií, skladem,zvuků po celý , po celý můj dosavadní život.Přemýšlím a věnuji veškerý svůj čas tomu abych tenhle nápor zvládl a je to pro mě zcela přirozené a nekomplikované.K tomu odjakživa patřilo skupování většiny dostupných hudebních časopisů,fanzinů……atd Jediné co je od hudbu malinko bokem a čemu se oddávám je literatura.Jsem náruživý čtenář literatury fantazy , sci ajsem obrovským fandou Stephena Kinga.Jsem majitelem všech jeho knih které u nás vyšly no a potažmo zkupuji knihy Cliffa Bakera,Dana Simonse,Rogera Zelaznaho,Roberta Silverberga….atd. Čtu zásadně u jídla (máto několik výhod -mé tělo přijímá jak do hlavy , tak do žaludku no a ušetříš spoustu času.) a začínám být na tom chorobně závislý.Prostě se bez písmenek nenajím!!

12.What motivates you to write such interesting music?

Kromě motivace , kterou jsem již naznačil , motivuje mě obrovský strach z toho, že bych se jednou mohl podívat před sebe a nebude tam nic,žádné cesty a směry které si teď "užívám", který mise ubírám,nic jen pořád stejné dny ,pro pořád stejné lidi v pořád stejně malých městech-příkladů kolem mě chodí denně tuny!Strach z toho , že když se ohlídnu za sebe , bude toho stále míň a miň co by mně inspirovalo k tomu vůbec hudbu psát!

13. Do you ever want to write something that's popular sounding to get attention?

Jak už jsem řekl , neřeším přístupnost naši skladeb a jediné dvě osoby ,před kterýma svou hudbu musím obhajovat je Michal a Ivo.Jsou to jediné a ověřené "barometry" kvality a věř mi , že to někdy není žádná sranda.

14. I guess that's about all I had for questions, is there anything you would like to add or any final comments?

Chtěl bych jenom dodat , že v současnosti pracujeme na vydání nového čtyř skladbového EP ILLEGAL ILLUSION !!Nahráno bylo na jaře letošního roku a v USA by mělo vyjít na přelomu pozim/ zima pod hlavičkou Dark Tide Music and Prod a pokud se v Evropě nenajde nikdo kdo by ho vydal , vydáme si pod vlastní hlavičkou. EP se jmenuje "a.m.DIODE" a to jen malé nahlédnutí do současného zvuku ILLEGAL ILLUSION. Ve USA zastupuje ILLEGAL ILLUSION náš promotér a kamarád Thomas M.Burke z DARK TIDE MUSIC PROD and DISTR. , takže kdokoliv bude mít potřebu nás kontaktovat , obracejte se , prosím na Thomase ,který má naši důvěru,nebo přímo na náš e-mail: illegal@avizo.cz .

Díky za prostor ve vašem časopise.